Izgradnja bazena

  • odlika 1

    30 Godina iskustva

  • odlika 2

    Pružamo usluge širom Srbije

  • odlika 3

    Profesionalna gradnja bazena

D-impex blog icon

Da li ste u procesu planiranja ili izgradnje bazena? Saznajte sve o bazenima direktno od stručnjaka.

Pogledajte na našem blogu
D-impex support servis

Nemojte oklevati ukoliko imate bilo kakvo pitanje, slobodno nas kontaktirajte. Tu smo da pomognemo koliko god možemo.

Vidi kontakt podatke

Gradnja bazena Srbija

Ukoliko razmišljate o kupovini ili gradnji bazena u dvorištu ili kući pogledajte našu široku ponudu. Nudimo Lajnerske bazene, Betonske bazene, Bazene od ISO blok i Hidro masažne kade. Ukoliko već imate bazen, pogledajte koje opcije i koju bazensku opremu nudimo za njegovu nadogradnju i poboljšanje.

Nove tehnologije folija za bazene dovele su do smanjenja cene i mogućnosti da se veći broj ljudi odluči za izgradnju bazena u dvorištu svoje kuće, vikendice itd. Ukoliko razmišljate o izgradnji sopstvenog bazena pogledajte više na Planiranje Bazena.

Lajnerski bazeni

Lajnerski bazeni

Kako isplanirati bazen

Planiranje bazena

Roboti za ciscenje bazena srbija

Roboti za čišćenje bazena

Dodatna oprema za bazene

Vodopadi

Bazeni od ISO bloka

Bazeni od ISO bloka

izgradnja betonskih bazena

Betonski bazeni

Kupole za bazene

Kupole za bazene

Prekrivaci za bazene

Prekrivači

Hidromasazne kade

Hidromasažne kade

Hidromasazne pumpe za dvorisne bazene

Hidromasažne pumpe

prodaja opreme za bazene

Dodatna oprema za bazen

Osvetljenje za bazene

Osvetljenje bazena

Lajnerski bazeni

Lajnerski bazeni grade se tako što se u iskopanu rupu, nakon izlivanja armirane betonske ploče, postavlja ram koji može biti od različitih materijala (kod nas je to najčešće čelični lim), a zatim se unutrašnjost bazena oblaže specijalnom folijom (lajnerom). Za izgradnju lajnerskog bazena potrebno je ne oko 4 nedelje. Lajnerski bazeni izrađuju se u preko 20 dimenzija, a dubine su do 1,5 m. Sva oprema (filtracija, atrakcije, rasveta, grejanje…) ugrađuje se prilikom montaže bazena. Kao i u slučaju drugih vrsta bazena, i kod lajnerskog treba u fazi planiranja predvideti opremu koja se želi ugraditi u budućnosti, kako bi se ostavila neophodna instalacija za kasniju ugradnju. Prednost ovog tipa bazena jeste niska cena.

Betonski bazeni

Betonski bazeni se grade tako što se na betonsku košuljicu postavljaju zidovi od armiranog betona. Nakon toga se postavlja hidroizolacija, a zatim i željeni završni materijal. Završni materijali pri izradi betonskih bazena mogu biti pločice (staklene ili keramičke), različiti premazi ili folije. Po načinu odvođenja vode na filtraciju, ova vrsta bazena deli se na skimerske i prelivne bazene. Skimerski bazeni su oni kod kojih se skimer (otvor kroz koji voda odlazi do filtera) nalazi unutar bazena, a kod prelivnih bazena voda se konstantno preliva iz bazena i odlazi u podzemni betonski rezervoar, ispod ili pored bazena, odakle ide dalje na filtraciju.

Bazen od ISO blokova

Bazen od ISO blokova omogućavaju uštedu, ne samo u vremenu koje je potrebno za izgradnuju bazena, nego i u novcu. Glavna prednost ovog sistema gradnje jeste lakoća upotrebe: nakon postavljanja betonske ploče, blokovi se slažu, armiraju, a zatim se u njih sipa beton. Osim što je jeftiniji od klasičnog betonskog bazena, ovaj sistem gradnje je brži i lakši, a ujedno i čistiji za okolinu. Zahvaljujući oblicima ISO blokova (pravougaoni i savijeni) može se izraditi bazen bilo kog oblika. Blokovi imaju i odlična termoizolaciona svojstva, tako da je odavanje toplote oko 10 puta manje zbog prisustva vazduha unutar materijala.

Hidro masažne kade

Hidro masažne kade mogu biti ugradne, ako se montiraju u pod, a mogu biti i samostojeće kade. Samostojeće se mogu instalirati u bašti, na terasi, verandi ili zimskoj bašti. Samostojeće kade imaju veću mogućnost pozicioniranja, a dodatna prednost im je ta što je možete nositi sa sobom ako se preselite u novu kuću. Sve hidromasažne kade opremljene su masažnim pumpama, grejačima vode, kontrolnim panelima, kao i opcionim dodacima za muziku, podvodnu rasvetu, itd. Izrađuju se u raznim veličinama i za različit broj osoba. Unutrašnja školjka može biti različitih boja, a oplata od različitih materijala (veštačko ili prirodno drvo ili metalna struktura).

Najčešća pitanja

U zavisnosti od odabira vrste bazena, njegov vek trajanja može biti od 10 - 20 godina, a kod betonskih bazena koji su kvalitetno izrađeni u građevinskom smislu, taj period može biti i duži. Ukoliko se redovno održavaju , bazeni traju duže, a kod određenih vrsta, kao što su lajnerski bazeni, obloga bazena odnosno folija, može da se zameni nakon određenog vremena i na taj način značajno produži perod njihovog korišćenja. Računajte da će vaš bazen trajati duže ukoliko u startu uradite sve kao je predviđeno za vrstu bazena koju izaberete, a pri tom ne pravite kompromise u pogledu kvaliteta materijala i opreme. Bazen kao i svaku drugu imovinu treba redovno održavati, ponekad reparirati neke dotrajale segmente ili delove opreme što će omogućiti i dugotrajnije korišćenje.

Kada se bazen pravi od betona mora se uraditi hidroizolacija površine zidova nanošenjem vodonepropusnih materijala koji obezbeđuju da voda iz bazena neće prodirati u zidove i na taj način oticati, što može da uzrokuje niz problema sa opremom ali i konstrukcijom bazena. Neophodno je obezbediti da korito bazena ni na koji način ne propušta.

Postoje i specijalne boje za farbanje zidova bazena koje ne propuštaju vodu i mogu se koristiti kao završni materijal. Povremeno će biti potrebno ponovo premazati površinu zidova ovim vodonepropusnim premazima jer su i ovi materijali izloženi uticaju hemikalija koje se koriste za održavanje bazena, temperaturnim razlikama, habanju od strane korisnika, a verovatna su i manja oštećenja u toku čišćenja mehaničkim sredstvima.

Sve popularniji su i dodaci koje možete koristiti za bazen kako bi ste upotpunili užitak koji vam on pruža.

Moguće je neke dodatke uraditi i naknadno kao što su nadzemna JET PUMPA za plivanje, TOPLOTNA PUMPA za zagrevanje vode u bazenu, TERMO PREKRIVKA za zaštitu bazena od mehaničkih nečistoća.

Za neke dodatke neophodno je pri samoj izgradnji bazena predviteti njihovo kasnije dodavanje kao što je HIDRO MASAŽA ili SLAP. Za ove dodatke potrebna je pored strujne i cevna instalacija u bazenu.

Ukoliko ste mašinsku prostoriju napravili tako da omugućava dodavanje opreme, možete naknadno postaviti opremu za automatsko merenje i doziranje hemikalija u procesu prečišćavanja i tretmana vode.

Dimenzije bazena mogu biti veoma različite, od veoma malih do naravno i vrlo velikih. Ako u vašem dvorištu ima malo slobodnog prostora za bazen, nije nemoguće napraviti ga, to može na primer biti bazen manjih dimenzija koji će se koristiti više kao đakuzi, za vodenu masažu, ali i rashlađivanje u vrelim letnjim danima. Dodavanjem grejanja vode omogućuje i u svežijim danima uživanje u vašem dvorišnom bazenu. Zato ne odustajte, ako imate malo dvorište, konsultujte iskusnu firmu za izgradnju bazena i iskoristite bilo koji prostor koji tehnički dozvoljava izgradnju bazena koji će se oblikom i tipom bazena prilagoditi vašem prostoru. Imajte u vidu da pogled na vodu i njen žubor deluju umirujuće i opuštajuće.

Izgradnja bazena sastoji se iz više faza, od planiranja, projektovanja, pripreme terena, izvođenja građevinskih radova, izrada cevne i strujne instalacije, izrada mašinske prostorije, finalano ili završno oblaganje i opremanje bazenskog korita kao i montaža opreme potrebne za rad, prečišćavanje i dezinfekciju vode u bazenu. Teško da neka firma ili pojedinac može sve ove radove da izvede bez angažovanja podizvođača barem za neku od ovih faza. Najčešće su to građevinski radovi. Tako i naša firma sve ostale faze, osim građevinskih radova, izvodi od početka pa do samog kraja, sa puštanjem u rad i obukom korisnika kako da rukuje opremom i održava bazen.

Dakle mi samo za kopanje i grube građevinske radove angažujemo lokalne preduzimače, jer su na taj način troškovi po korisnika najmanji, a logistički je to najopravdanije.

Bazenska oprema smešta se u posebnu prostoriju ili šaht za tu namenu, koji se toku izrade bazena takođe naprave u neposrednoj blizini bazena, na udaljenosti od 5-6 metara, kako bi efikasnost ove opreme bila najveća.

Za ovu svrhu može da posluži i deo garaže, podruma ili neke šupe dimenzija 2,5x1,5m, ukoliko takve prostorije već postoje i nisu daleko od mesta izrade bazena. Naravno ova oprema mora biti lako dostupna za rukovanje, zaštićena od velikih temperaturnih promena, dobro izolovana zbog vlage i buke, a i sama oprema zahteva rad u čistom i suvom prostoru. Potrebno je predvideti deo prostora za držanje sredstava i opreme za čišćenje i održavanje bazena.

Za razliku od onih vremena kada je bazen bio luksuz i pristupačan samo bogatijem sloju ljudi, danas je to investicija koju može priuštiti veliki deo populacije, a cena varira u odnosu na vrstu bazena i nivoa opremljenosti. Naravno na cenu utiču i način izgradnje, pristupačnost dvorišta za građevinsku operativu, ali i niz drugih faktora koji određuju koliko košta bazen da se napravi. Za neke jednostavnije forme i nivoe opreme, ova cena kreće se od 5.000 - 6.000 eura, a za one veće, zahtevnije i opremljenije bazene izrađene od trajnih materijala kreću se od 10.000 - 20.000 eur.

Dobrim planiranjem, neke se faze mogu uraditi i naknadno ukoliko se na vreme predvidi njihovo naknadno postavljanje, tu pre svega mislim na nivo opreme u mašinskoj prostoriji i neke od dodataka koji se mogu postaviti naknadno te na taj način razložiti na faze čitavu investiciju.

Prilikom izgradnje bazena imamo fazu u kojoj se kopa rupa za bazen i na taj način se privremeno stvori „problem“ viška zemlje koja se mora ukloniti i odneti sa gradilišta ili odložiti na takav način da je moguće kasnije upotrebiti istu zemlju za zatrpavanje rupe oko bazena i ukoliko vlasnil želi, rasprostiranje po dvorištu u cilju lepšeg i boljeg formiranja prostora za boravak oko bazena. Ova činjenica utiče i na cenu izgradnje bazena jer stvara dodatne troškove, takozvanu 'kolateralnu štetu' jer zemlju treba odneti iz dvorišta ponekad i na neku malo udaljeniju lokaciju gde se može bezbedno izručiti.

S obzirom na činjenicu da se izrada bazena sastoji iz više faza u kojoj su u neke od njih uključeni i podizvođači, vreme izgradnje bazena nije fiksno jer zavisi od velikog broja faktora kao što su pristupačnost gradilišta i vremenski uslovi. U proseku se to vreme kreće od 30 - 90 dana te je neophodno planirati i obezbediti sve potrebne preduslove tako da, kada se krene u ovaj projekat, bude što manje zastoja i nepoznanica koje bi mogle predstavljati potencijalni uzrok za produženje roka izvođenja radova.

Kako je cena izgradnje bazena postala pristupačnija, tako se ponuda oblika i dizajna bazena drastično povećala, tako da su sada i oni komplikovaniji i zahtevniji oblici cenovno prihvatljiviji. Naši klijenti često kombinuju bazen sa dodatkom đakuzija kao posebnog dela u okviru bazena koji služi za hidromasažu, a neki pak više žele da im oblik bazena bude neobičan.

Najpopularniji bazeni su oni u kojima može da se pliva, to su bazeni većih dimenzija i standardnih oblika. Kada se radi bazen u postojećim fabričkim standardima koji se nude, tada su oni i cenovno povoljniji. Dakle pravougaoni oblici, pravilan krug i ovalni bazeni su trenutno najpopularniji.

Kada je izbor materijala za izgradnju bazena u pitanju, preporučujemo izradu od čvrstih materijala, međutim danas na tržištu postoje i novi materijali koji su zahvalni i veoma postojani kao što su ISO BLOKOVI koji se lako transportuju, a njihovom primenom se rok izgradnje bazena značajno smanjuje.

Takođe sve više su zastupljeni i bazeni izrađeni od gotovih betonskih panela koji imaju garantni rok od čak 20 godina, vrlo se lako postavlaju, neverovatno su čvrsti i dozvoljavaju izradu raznih oblika.

Tako da istakli bismo, novo na našem tržištu, bazeni od gotovih betonskih panela raznih oblika i dimenzija.

Kada god da se odlučite da sebi priuštite bazen, najpre konsultujte firmu koja ima dosta iskustva, kako bi mogla da vam napravi plan izrade bazena i adekvatnu ponudu koja je u skladu sa vašim željama i mogućnostima. Firme koje nemaju iskustva ili ga imaju vrlo malo, prosto ne mogu da odgovore na sva pitanja koja se pred njih postavljaju, ali ni na neočekivane izazove koje ponekad ovi projekti nose sa sobom. Zato kada razmišljate da počnete sa izgradnjom bazena treba da znate da to treba da bude jednokratna investicija, da radovi budu izvedeni kvaliteno kako bi vam trajao dugo.

Izvođači koji nude uslugu po sistemu „ključ u ruke“ su za vas najbolja opcija, a ukoliko imate mogućnost da angažujete neku svoju operativu za neku fazu građevinskih radova, način je da uštedite na troškovima izgradnje.

Proverite koliko izvedenih projekata firma koju želite da angažujete ima iza sebe. Ponuda opreme je takođe veoma, važna jer kvalitetnija oprema pruža bolji i dugotrajniji vek rada.

Ukoliko se blagovremeno isplaniraju sve faze izgradnje bazena, vreme njegove izrade biće kraće. Trebalo bi da planirate, da sa početkom izgradnje bazena počnete u rano proleće, čim vremenski uslovi to dozvole, kako bi ste mogli dočekati početak letnje sezone kupanja i korišćenja bazena potpuno spremni.

Ukoliko zakasnite, radovi mogu da potraju, kako zbog raspoloživosti izvođača u toku sezone tako i zbog činjenice da sami radovi ponekad mogu da traju i do 90 dana.

Neki korisnici se odluči da pripremu i grube građevinske radove izvede u jesen tekuće godine, a završne radove pre početka naredne sezone kupanja.

U vremenu nakon korone, na vrednosti su najviše dobile kuće koje imaju bazen, jer ljudi sve više traže ovaj sadržaj u turističkoj ponudi kako bi mogli otići sa porodicom za vikend, praznike ili odmor u neku domaću destinaciju koja je izolovana od gradske vreline i buke, a koja istovremeno nudi razne vrste ugođaja, sadržaja i neku novu dimenziju provođenja vremena sa najbližima.

Objektima koji poseduju bazen drastično se povećala vrednost tako da je sa stanovišta investicije potpuno opravdan. Nova vrednost objekta ne ogleda se samo u finansijskom smislu nego i u činjenici da će vam kada imate bazen češće dolaziti prijatelji, rodbina i deca što samo po sebi donosi i povećanje životnih vrednosti.

Izbor bazena treba da predstavlja zadatak koji kupcu pričinjava zadovoljstvo i uživanje u planiranju. Zato ne žurite, napravite dobar plan, konsultujte se sa stručnom firmom i dođite do pravog rešenja. Treba uzeti u obzir veličinu koju želite za bazen na takav način da ostavite dovoljno prostora za prolazak kupača oko njega, boravak u neposrednoj blizini bazena, sunčanje i uživanje u pogledu na vodu. Druga važna stvar je pristup građevinskoj operativi za prilaz dvorištu, odvoženje zemlje, mesto za deponovanje materijala za izradu bazena, a takođe i izbora mesta za smeštaj opreme potrebne za rad bazena odnosno mašinske prostorije. Još jedan važan faktor prilikom izbora bazena je i vrsta, oblik i dizajn. Bazeni izrađeni od čvrstih materijala su dugotrajniji ali i nešto skuplji, oni koji nisu izrađeni od betona traju min. 20 godina, a finansijski su pristupačniji. Razmišljajte unapred takođe i o tome kako se vrsta bazena koju želite koristi i održava.

Ponuda današnjih metrijala od kojih se izrađuje bazen dozvoljava izvođenje gotovo svakog oblika koji kupac želi. Sve je izvodljivo, ali ipak vodite računa i o praktičnom delu korišćenja i održavanja bazena. Birajući oblike bazena koji nisu u standardu izbor materijala za završno oblaganje biće vam više ograničen nego kod bazena standardnih oblika za koji se fabrički izrađuju obloge u takvim merama. S druge strane neobični i specifični oblici daju nesvakidašnju i dodatnu draž i predstavljaju i jedinstveni ukras u vašem dvorištu.

Sezona kupanja obično traje od početka maja meseca do kraja septembra, ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju. Kako ne bi ste zavisili od promenjljivog vremena, a i da proširite sezonu kupanja neophodno je da obezbedite grejanje bazenske vode , ali i da postavite neku vrstu prekrivke za bazen kako bi se temperatura zagrejane vode što duže zadržala, a na taj način sprečavate ispravanje i prljanje bazena tokom noći. Sve ovo možete postići dodavanjem TOPLOTNE PUMPE i TERMO PREKRIVKE o kojima smo detaljnije pisali u našem blogu, a linkovi su označeni platom bojom.

Kada već imate bazen koristite ga što više i što duže.

Na sreću korisnika bazena za gradnju bazena u Srbiji ne zahtevaju se nikakve posebne dozvole. Ipak kada gradite bazen od betona koji se smatra trajnim objektom, a pri tom zauzima značajan deo dvorišta, potrebno je konsultovati se sa nekim arhitektom, jer prilikom izgradnje novog objekta potrebna je saglasnost nadležnih organa u pogledu zauzeća površine placa na kojem se gradi. U svim ostalim situacijama ovo vam neće biti potrebno, naročito zbog toga što se većina bazena smatra montažno demontažnim objektima. Kod montažno demontažnih objekata nije potrebno ishodovati bilo koju vrstu dozvola.

Ipak nije na odmet, u fazi planiranja, konsultovati se sa arhitektom u pogledu tehničkih mogućnosti i stabilnosti tla na mestu za izgradnju bazena. Treba imate u vidu da neke vrste bazena, pre svega oni veliki, kada su napunjeni vodom, vrše pritisak od 50 - 100 tona.

Od svih vrsta bazena odnosno materijala za njihovu izradu, betonski bazenu su se pokazali kao najdugotrajniji, ali je njihova izrada i najskuplja. Kada pravite betonski bazen možete kombinovati oblik, negede uže negde šire, možete kombinovati dubinu, negde pliće za decu, a u nekim delovima da bude dublje, možete napraviti klupu za sedenje u vodi, šank, deo pregraditi za đakuzi masažu, bukvalno pustiti mašti na volju što sa drugim vrstama materijala nije moguće.

Izradu bazena od betona treba poveriti profesionalcima koji će vam garantovati da će vaše želje moći uspešno da realizuju. A moderne ideje za izgradnju bazena pogledajte u našem blogu.

Kako bi kupači mogli uživati u bazenu i njegovim sadržajima neophodno je obezbediti prostor uz bazen koji bi se koristio kao plaža, a i za boravak onih koji se ne kupaju, a žele da budu u blizini kupača, za ležaljke, peškire ili samo kako bi roditelji nadzirali malu decu koja su u vodi. Najpopularnije opcije su DEKING imitacije drvenih obloga koje vrlo lepo izgledaju oko bazena, lako se održavaju, brzo se osuše i prijatne su kada se po njima gazi , sedi ili leži. Dosta su u poslednje vreme zastupljene i behaton ploče koje su i najpostojanije na vremenske uticaje i habanje. Osim toga i trava predstavlja prirodno okruženje vodi ubazenu pa sve zajedno može vrlo lepo da se osmisli a da pri tom cena izrade plaže ne bude visoka.

Kada planirate bazen a imate kućne ljubimce, držite ih podalje od bazena, radoznali su, voda ih privlači, naročito pse. Dešava se da ne retko uskoče u vodu i ne mogu iz nje da izađu. Ako vlasnici nisu u blizini da im pomognu, može doći do problema. Nije dobro ni to da ljubimci kontaminiraju vodu u kojoj će se kupati i deca a možda i stariji i osetljiviji ljudi. Takođe ukoliko mala deca nisu pod nadzorom, može biti opasno za njih da budu u blizini bazena.

Postavljanje neke vrste zaštitne ograde nije deo osnovnog paketa gradnje bazena, ali ako vi vidite jasan razlog zbog kojeg vam je ograda potrebna nikako nije na odmet. Spečiće neželjene incidente.

Što se tiče sigurnosnih karakteristika, potrebno je znati da je propisana dubina na nivou evropskih standarda za kućne bazene 1,5m i da ukoliko pravite bazen veće dubine morate imati licencu za spasioca. Ovo je najvažnija činjenica kada je bezbednost kupača u pitanju. Takođe se mora voditi računa o tome da oko bazena koristite obloge od nekližućih materijala jer se hodanjem i trčanjem po mokroj podlozi dešava najveći broj povreda i padova, a to ne želimo.

Postavljanje zaštitne pregrade za decu i ljubimce je isto tako poželjno a vodite računa i o stepenicama za silazak ubazen koje same po sebi uvek predstavljaju potencijalnu opasnost od povrede.

Popularniji naziv za hidromasažne kade je Đakuzi, jer je to zapravo naziv italijanske firme JAKUZZI koja je među prvima počela proizvodnju ovih kada i do sada najviše razvila paletu ponude svojih proizvoda ( npr. kao JEEP firma za proizvodnju DŽIP vrste vozila).

Sve popularija kombinacija je izgradnja malog dela bazena neposredno uz veliki bazen ili kao manji deo u okviru glavnog bazena koji se koristi kao hidromasažna kada odnosno jakuzzi u koji se ugrade masažne brizgaljke, vazdušne duvaljke, rotacioni masažeri i sl. Važno je da na kraju korisnik dobije ugođaj boravka kao da je u nekoj banji.

Atrakcije i dodaci za bazen kao što je tobogan čine da užitak bude još veći, naročito kada je mlađa populacija u pitanju. Tobogan je jedan od dodatnih atrakcija koju možete kupiti i dodati svom bazenu a pri tome samo treba voditi računa o njegovoj stabilnosti prilikom postavljanja.

Ovu kao i neke druge bazenske rekvizite možete nabaviti i koristiti u bazenu kao što su golovi, koš, obruč, mreža za odbojku, reketi i mnoge druge.

Za renoviranje bazena nisu vam potrebne dozvole, možete preuredtiti svoj bazen dodavajući nove sadržaje, urediti plažu oko bazena ukoliko niste do sada, dodati Solarni Tuš ili neke vodene atrakcije, ali naravno i zameniti neke stvari jer su prosto dotrajale. Naročito se kod renoviranja podrazumeva zamena unutrašnje obloge bazena , folije, pločica, boje i sl. Takođe se neki naši klijenti odluče da zamene rubni kamen, dodaju pokrivku za bazen ili prosto dorade deo prostora oko plaže. Svi ovi radovi mogu se izvoditi bez ishodovanja bilo kakvih dozvola a najbolji termin za ove radove je rano proleće, kako bi svi radovi bili gotovi i vaš bazen bio spreman za novu sezonu kupanja.

Voda u bazenu mora da bude čista, bezbojna i higijenski besprekorna. Voda iz vodovodne mreže, kojom punimo bazen odgovara ovim higijenskim zahtevima, ali kupači i uticaji okoline u vodu donose nečistoće, gljivice i bakterije koje se u vodi vrlo brzo razmnožavaju te je održavanje vode u bazenu neophodno, a u toku sezone kupanja, treba je svakodnevno filtrirati koristeći pumpu i filter, ali i tretirati raznim hemikalijama. BLOG - ODRŽAVANJE BAZENA Ukoliko ne biste održavali vaš bazen, voda bi se vrlo brzo zamutila, isprljala, te bi tako postala nebezbedna za kupanje. Kako bi vam bazen pružio zadovoljstvo i uživanje, potrebno je da se o njemu brinete, kako o samoj vodi, tako i o opremi koja služi za rad bazena i dezinfekciju. Redovna kontrola ispravnosti i održavanje omogućiće ispravan rad uređaja i čistu vodu. Ovo nikako ne znači da treba da robujete bazenu, ali svakako ne treba ni da ga zapustite, očekujući da će sve samo od sebe da se održava.

Kišnica je jedna od najčistijih oblika vode koje postoje jer je kiša u stvari kondenzovana para koja padajući prolazi samo kroz vazduh, a dolazeći u dodir sa bazenskom vodom može da promeni samo njenu PH vrednost i eventualno unese malu količinu prašine koju je iz vazduha donela. Nije potrebno menjati vodu u bazenu nakon kiše, već samo proveriti da li je promenila svoja hemijska svojstva i to korigovati potrebnim hemikalijama. BLOG - HEMIJA ZA BAZEN I NAČIN NJIHOVE UPOTREBE.

Da bi uspešno dezinfikovali vodu u bazenu redovno, jednom nedeljno, testirati vodu na stanje PH vrednosti i prisutnost hlora.

Ako ima potrebe, dodavanje hemikalija se UVEK vrši u malim količinama, jer previše hemikalija može oštetiti uređaje i ostale bazenske komponente, a nije bezbedno ni za kupanje. Hemikalije dodavati isključivo uveče po završetku svih aktivnosti u bazenu, kako kupači ne bi dolazili u dodir sa njima, a praksa je pokazala da su one efikasnije kada nisu pod uticajem sunčeve svetlosti i toplote. Alkalnost vode je veoma važna kako radi zdrave kože kupača tako i za delovanje ostalih sredstava koje koristite za održavanje. Ispiranje filtera i ćišćenje mrežice skimera radi se takođe jednom nedeljno kako bi konstantno bili spemni da zadrže nove nečistoće iz bazena.

Voda u bazenu menja boju od bezbojne ka zelenkastoj zbog pojave algi koje se brzo stvaraju kada su temperature veće tokom leta ili kada se bazen ne održava redovno. Ova pojava se može sprečiti redovnom kontrolom vode testerom za PH vrednost i Hlor kako bi se hemikalijama dozirale količine potrebne da vrednosti ove dve važne komponente budu u propisanim normama.

Ukoliko je do pojave algi došlo i pored redovnog testiranja vode, možete ih se rešiti dodavanjem sredstva ALGICID direktno u vodu koje služi za suzbijanje ove pojave.

Alkalnost vode je veoma važna kako radi zdrave kože kupača tako i za pravilno delovanje ostalih sredstava koje koristite u svojstvu održavanja bazena. Alkalnost vode može loše da utiče na ukupno stanje vode pa čak i oblogu u bazenu ukoliko nije u propisanim vrednostima, a to je 7.2 - 7.4 merne skale na testerima za vodu. Redovnom kontolom PH vrednosti vode u bazenu i dodavanjem hemikalija PH PLUS ili PH MINUS, održite alkalnost vode uvek u tim vrednostima, kako bi ona stalno bila ispravna za kupanje.

Pored alkalnosti, druga hemijska komponenta neophodna u vodi koji vrši dezinfekciju vode kako bi ona bila bakteriološki ispravna za kupanje je HLOR. To je aktivna i agresivna hemikalija pa sa njom treba oprezno postupati prema uputstvu priloženom na pakovanju. Bez dodavanja hlora voda bi vrlo brzo postala nebezbedna po vas i ostale koji nameravaju u njoj da borave. Automatski dozeri hlora služe za to da omuguće konstantno i kontrolisano dodavanje ove hemikalije. Postoje mehanički i elektronski merači vrednosti hlora sa automatskim dodavanjem tečnog hlora po sistemu i održavanjem zadate vrednosti koji su inajbolji i najbezbedniji za upotrebu.

Sa dodavanjem hlora u bazen ne treba preterivati, njega kao i ostale hemikalije koje se dodaju da bi voda bila ispravna za kupanje, treba držati u dozvoljenim granicama ni premalo, a naročito ne previše. Povećana koncentracija hlora u vodi dovodi i do tog efekta da se miris hlora jako oseti što je znak da sa dodavanjem hlora treba biti pažljiv jer takve koncentracije hlora u vodi mogu biti štetne po kožu i odeću kupača, mogu da izazovu iritaciju i crvenilo očiju, ali i da nepovoljno utiču na oblogu bazena i opremu, odnosno oštete delove bazena i opremu. Takođe taj miris može da sugeriše i da u vodi bazena ima previše urina.

Sredstvo za održavanje alkalnosti PH vrednost vode, HLOR za dezinfekciju, ALGICID za sprečavanje pojave algi i FLOKULANT sredstvo za izbistravanje vode odnosno sprečavanje zamućenja i otklanjanje najfinijih čestica prljavštine, jesu četiri najvažnije hemikalije koje je neophodno imati u procesu održavanja bazenske vode u ispravnom stanju za kupanje.

Postoje još neke hemikalije koje se ređe upotrebljavaju ili veoma retko pa ćemo o njima nekom drugom prilikom.

U dobro isplaniranim bazenima koji imaju kompletan sistem za prečišćavanje i dezinfekciju vode, uz minimalno održavanje i uklanjanje mehaničkih nečistoća, voda u bazenu ne treba da se menja, slično procesu u akvarijumu, ista voda stalno cirkuliše u krug a redovno se prečišćava i dezinfikuje.

U pripremi bazena za zimu se deo vode ispušta i na proleće dosipa čista sveža voda što je sasvim dovoljno da se uz pravilno rukovanje može stalno koristiti ista voda u bazenu. Naravno ukoliko se voda toliko isprlja faktorima na koje ne možete uticati, bolje je takvu vodu izbaciti, napuniti bazen čistom svežom pijaćom vodom koju ćete moći lako da održavate.

Važno je filter bazenske vode ispirati povremeno.

Ukoliko imate mehaničke prljavštine u vodi a posebno lišće, potrebno ga je mrežicom ukloniti iz bazena, skimera ili sa dna bazena. Lišće može da zaprlja vodu, da vam začepi odvod kroz skimer, da zasiti filter prljavštinom. Zato ga je neophodno ukloniti pre nego što počne da se raspada i izazove zamućenje vode, promeni njenu PH vrednost ili se stvori prljavi talog na dnu bazena koji se može jedino usisavanjem ukloniti.

Pokrivke za bazen sprečavaju da mehanička prljavština dođe u dodir sa bazenskom vodom, tako da redovno prekrivajte bazen kada ga ne koristite.

Za prekrivanje bazena postoji više opcija od kojih je najpopularnija TERMO PREKRIVKA. Mekana najlonska prekrivka koja se namotava na osovinu ručno, veoma je lagana i postavlja se tako da pliva po površini vode. Na taj način štiti vodu od mehaničkih nečustoća, sprečava isparavanje vode, a samim tim i gubitak toplote i hemije iz vode. Postoje prekrivke i od čvrstih materijala kao i KUPOLE koje se nazivaju i KLIZNE KROVNE SEGMENTNE PREKRIVKE.

Vaš bazen možete usisavati na dva načina, MEHANIČKIM USISIVAČEM koji se obično dobije uz bazen i AUTOMATSKIM ROBOT USISIVAČEM koji možete kupiti kada vam dosadi ručno usisavanje. Prvi način podrazumeva dugačko crevo koje se priključi u skimer, poveže sa četkom za usisavanje i pomoću teleskopske šipke spusi na dno bazena, a zatim lagano vuče po dnu kao bi se pokupila prljavština koja se staložila i odvela preko creva i skimera u filter. Automatski usisivači imaju svoju komoru za zadržavanje nečistoće, koju po završetku usisavanja istresete i operete, sav ostali proces kod robota je automatski, samo ga spustite u vodu i uključite u struju, one sve radi sam, neki modeli čiste i zidove bazena.

Ponekad se u vodi pojave nečistoće koje su veoma sitne pa filter ne može da ih zaustavi jer su sitnije i od granulacije peska u filteru, obično nisu opasne za kupanje, ali dovode do pojave zamućenja vode. Ukoliko vam se voda u bazenu zamutila ne očajavajte, usisajte vaš bazen, isperite filter, mrežice u skimeru i bazenskoj pumpi, testirajte vodu na PH i HLOR i dodajte 1 do 2 litre sredstva FLOKULANT. Nakon 48 sati proverite stanje vode i tada dozirajte hemikalije prema vrednostima koje ste prethodno dobili merenjem. Nakon još 24h voda bi trebalo da se izbistri. Bazenska pumpa treba da radi stalno prvih 24 sata, a nakon toga u redonom režimu rada preko tajmera.

Kada planirate bazen, a imate kućne ljubimce držite ih podalje od bazena, radoznali su, voda ih privlači, naročito pse. Međutim, ne retko, uskoče u vodu, ali ne mogu iz nje da izađu. Ako vlasnici nisu u blizini da im pomognu, može se dogoditi nesretan slučaj. Nije dobro ni to da ljubimci kontaminiraju vodu u kojoj će se kupati i deca, a možda i stariji i osetljiviji ljudi. Voda se prlja ostaju dlake i ostale nečistoće sa kućnih ljubimaca pa se ne preporučuje njihovo kupanje u vašem bazenu.

Vodu u bazenu je, u toku sezone kupanja, neophodno svakodnevno filtrirati. Da bi voda bila čista, ona mora u toku dana barem 3-4 puta da prođe kroz filter. Postavlja se pitanje, kako ćete izračunati koliko je to sati rada filtracije. Pomnožićete zapreminu vode u svom bazenu sa 4 i broj koji dobijete podeliti sa jačinom vaše pumpe. Na primer, ako je vaš bazen dimenzija 8 x 4 metra, zapremina vode je 8 x 4 x 1.5 (dubina bazena) = 48 kubika. Zatim pomnožimo zapreminu sa 4, dobićemo: 48 x 4 = 192. Ako je vaša pumpa jačine 12 kubnih metara na sat, podelite 192 : 12 = 16. To znači da sa pumpom ove jačine, za bazen ove dimenzije, filtracija treba da radi 16 sati dnevno. Pumpu dakle birate prema njenom kapacitetu koliko vode na sat može da prepumpa kroz filter da da pri tom ne mora da radi većinu vremena, tako što će te zapreminu vašeg bazena koristeći gornje instrukcije podeliti sa nekoliko različitih jačina pumpi i kada dobijete da negde oko 12-16 sati pumpa radi a 8 -12 sati pauzira, dobili ste odgovor na ovo pitanje.

O ovoj temi najviše možete saznati u našem blogu koji posebno obrađuje ovo važno pitanje i detaljno opisuje postupak za pripremu vašeg bazena za sezonu kupanja a evo ukratko najvažnijih instrukcija. Čišćenje i priprema bazena pred početak sezone podrazumeva ukljanjane nečistoća koje su se u toku zime nakupile u bazenu, i dopuniti bazen svežom čistom vodom. Zatim je neophodno uraditi “šok” tretman vode tako što se Hlor granulat rastvori u posudi sa vodom i tako rastvoren sipa u bazen. Ostavi se da deluje 48 sati uz neprestani rad pumpe za filtriranje. Nakon toga testirati vodu, da se proveri Ph vrednost i nivo Hlora. Ako je voda zelena, dodati Algicid. Potrebno je i redovno održavati vodu kako bi ona ostala u ispravnom bakteriološkom i stabilnom alkalnom stanju u čitavoj sezoni kupanja.

Video uputstva:

Ukoliko ste naš klijent kontaktirajte nas za ostala upustva i druge benefite